
Temaprogrammet

Temas utbyte med Tyskland
Projektet Hållbar utveckling Örebro – Gross Gerau är slut för denna gång.
Vi är alla mycket nöjda med veckan, som var väldigt givande på många olika sätt. Denna gång hade vi Vättern och de intressekonflikter som finns i området som studieobjekt.
För att ta del av detta gjordes en utflykt till Vättern, där vi fick möjlighet att träffa olika parter och lyfta olika perspektiv kring de olika intressekonflikterna.
Elisabeth Lennartsson, representant från Aktion Rädda Vättern, fanns på plats och berättade vad deras organisation jobbar för och svårigheterna som de möter i deras arbete att påverka vad som nu sker i området – gruvprospektering, militära flygskjutövningar samt gasborrning.
Jonas Eriksson, vice ordförande i Riksdagens Näringsutskott, mötte även eleverna och diskuterade den svenska miljölagstiftningen. Självklart fanns det tillfälle att uppleva Vättern på andra sätt också – däribland kajakpaddling och bad!
Eleverna fick under veckan fördjupa sig i fem olika områden, som alla har anknytning till de rådande intressekonflikterna kring Vättern. Som avslutning genomfördes en debatt, där alla deltog och diskuterade de möjliga alternativ som presenterades. Allt detta på engelska - en mycket bra lärsituation på många olika sätt!
Debating clubs
Som slutexamination på projektet Hållbar utveckling som genomfördes i samband med det tyska utbytet från Gross-Gerau, höll eleverna en debatt. En heldag hölls vid Vättern med gäster från bland annat riksdagens näringsutskott. I mindre grupper fick sedan eleverna fördjupa sig i varsin ståndpunkt kring de fem olika ämnen som stod i fokus under veckan. De frågeställningar som debatterades var
Kan civil olydnad rättfärdigas i ett demokratiskt samhälle?
Är Sveriges miljölagstiftning stark nog?
Ett starkt militärt försvar – en nödvändighet eller inte?
Vad är bäst – direkt demokrati eller indirekt demokrati?
Är gruvindustrin nödvändig för en fortsatt framtida utveckling?
Uppgiften gick ut på att fördjupa sig i sin givna ståndpunkt, men även fundera på vilka argument som den andra sidan skulle kunna tänkas presentera – för att på så sätt kunna ge bra motargument. Det var även elever som agerade moderator för varje debatt och som introducerade varje ämne. Efter varje debatt fick alla elever i publiken rösta på den sida som de tyckte hade övertygat dem bäst.
Utbyte med
Gross-Gerau hösten 2014
Nu är det snart dags! Under nästa vecka, v 38, kommer våra tyska vänner hit till oss och vi ska fortsätta jobba tillsammans med vårt projekt inom Hållbar utveckling.
Den här gången kommer projektet att ta utgångspunkt i de olika intressekonflikter som finns kring Vättern just nu. Vättern är utpekad som ett Natura 2000 område, vilket innebär att området kring Vättern ses ha ett värde som är av intresse för hela den Europeiska gemenskapen. Det handlar om att det finns miljöer och arter som behöver större skyddsnät än vad en nation ensam kan åstadkomma. (se Rapport nr 95 från Vätternvårdförbundet)
Det pågår en debatt idag om miljön kring Vättern, då många anser att den är hotad av yttre påverkan te x av försvarets flygskjutsövningar och gruvprospektering. Detta ska vi under veckan fördjupa oss mer i.
Vi kommer att fokusera på 5 olika ämnen som eleverna ska fördjupa sig i.
-
Gruvbrytning
-
Civil Olydnad
-
Miljölagstiftningen Sverige/EU
-
Makt - direkt demokrati eller indirekt demokrati
-
Militärt försvar
När veckan är slut ska eleverna presentera de olika ståndpunkter och perspektiv som vi fått tagit del av under veckan, där slutexaminationen för projektet är en debatt!
För att göra det hanterbart kommer vi att studera dessa 5 ämnen generellt - men där Vättern står som ett exempel.
Tisdagen den 16/9 kommer vi att spendera en heldag vid Vättern, kring Askersundstrakten, för att möta olika aktörer som på ett eller annat sätt är inblandade i den pågående debatten kring Vätterns miljö och dess hot.
Utbyte med
Gross-Gerau våren 2014
Detta projekt är ett samarbete mellan Berufliche Schulen ,Gross-Gerau i Tyskland och Temaprogrammet, Risbergska skolan, Örebro. Fokus för projektet handlar om hållbart samhälle och hållbar utveckling och är uppdelat i två delar. Den första delen genomfördes i Gross-Gerau där eleverna studerade konsekvenserna av utbyggnationen av Frankfurts flygplats, utifrån ett socialt – ekonomiskt – och miljömässigt perspektiv. Flera studiebesök till flygplatsen gjordes, där eleverna fick möta olika gruppers åsikter kring utbyggnationen. Genom att delta i en organiserad demonstration mot utbyggnationen lyftes perspektiv från motståndet av detta, medan en guidad tur runt flygplatsen av bolaget Fraport gav helt andra perspektiv av utbyggnationen.
Veckan avslutades med att eleverna i grupper fick fördjupa sig i vad en utbyggnad av Frankfurts flygplats skulle få för betydelse för ett socialt – ekonomiskt – och miljömässigt hållbart perspektiv och presentera för varandra.




